پرسش و پاسخ
اساس طرح درمان دندانپزشک شما بر اساس معاینه دندان ها انجام می شود.
منتهی برای تشخیص پوسیدگی در نواحی بین دندانی، در بررسی وضعیت ریشه ها، وضعیت استخوان نگهدارنده دندان ها، بررسی وضعیت دندانهای نهفته یا عفونت موجود در اطراف دندانها، بررسی سینوسها، مفصل فکی و بسیاری موارد دیگر تهیه رادیوگرافی خاص الزامی است.
بر اساس اطلاعات علمی حداکثر اشعه مجاز هر فرد در یک سال ۵هزار میلی رم است.رادیوگرافی معمول دندان تنها حدود ۵ میلی رم تابش میکند. بنابراین اشعه تابشی برای تهیه رادیوگرافی دندانی بسیار ناچیز است.در رادیوگرافیهای داخل دهانی فقط ناحیه مورد نظر تابش میگیرد و حتما از گردن بند سربی برای حفاظت تیروئید استفاده میشود. در رادیوگرافی خارج دهانی از روپوش سربی برای حفاظت استفاده میشود بنابراین مقدار اشعه ای که از این رادیوگرافیها به سایر نقاط بدن می رسد ناچیز است.
در صورت بارداری لازم است وضعیت خود را به مسئول رادیولوژی اطلاع دهید تا حفاظت لازم مربوط به رادیوگرافی در دوران بارداری صورت گیرد. اگر تهیه رادیوگرافی فوریت ندارد بهتر است به بعد از بارداری موکول شود در غیر این صورت بهترین زمان برای تهیه رادیوگرافی بعد ازهفته ۲۵ میباشد.
اگر شما قصد انجام جراحی برای ایمپلنت دارید دندانپزشک نیاز به داشتن ابعاد استخوان داردکه در رادیو گرافیهای عادی این اطلاعات موجود نیست.
بعلاوه در تشخیص شکستگیهای صورت، بررسی ارتباط ریشه های دندان عقل با عصب فکی ، بررسی وضعیت دندان های نهفته، بررسی وضعیت سینوس ها از نظر انحراف تیغه میانی وجود پولیپ یا التهاب مزمن سینوس، تصویربرداری سه بعدی فک و صورت یا CBCT مورد نیاز است.
مراکز تخصصی فک و صورت از دستگاه ها و تجهیزات بروز رادیولوژی استفاده می کنند که کاهش دوز تابشی به بیمار از موارد مهم رعایت شده در انهاست.
این مراکز به صورت سالیانه کنترل کیفی دستگاهها را توسط سازمان انرژی اتمی انجام میدهند که حداقل تابش به بیمار و حداکثر کارایی دستگاهها در انها به دقت کنترل می شود.همینطور در این مراکز حداکثر حفاظت در برابر اشعه از بیمار بسته به نوع رادیو گرافی تجویز شده انجام می شود. فرد مسئول در این مرکز ،دندانپزشک متخصص رادیولوژی فک و صورت میباشد،لذا از نظر کیفیت، رادیوگرافی تهیه شده حداکثر تلاش برای کمک به تشخیص مشکلات دندانی و فکی انجام خواهد شد.
